Buitenpost, april 2016

 

 

de-saadlogogoudendriehoek  techniek

 

 

PERSBERICHT

 

 

Leerlingen maken kennis met techniek

326 leerlingen kwamen afgelopen vrijdag naar ‘De Saad’ in Damwâld voor en uitgebreide kennismaking met techniek

Op 15 april stonden de basisscholieren uit groep 7 te trappelen van ongeduld voor de ingang van ‘De Saad’ in Damwoude. Maar liefst 326 groep 7 basisschoolleerlingen uit Dantumadiel en Dongeradeel deden mee aan Technics4U. Ze bezochten op 15 april de Saad en namen op zaterdag een kijkje bij:

 

– Autoschade Hoogstra
– Bouwgroep Dijkstra Draisma
– Adema Architecten
– Kabelnoord
– ASN Installaties

 

Een groot succes, aldus medeorganisator Eddy Meijer van De Saad. “Het was fantastisch om het enthousiasme van de leerlingen te zien. Ook kinderen die niet zoveel met techniek hadden, deden net zo hard mee.”

 

Doe activiteiten
Op een toegankelijke manier werd verteld dat overal techniek in en achter zit. Van een scan in het ziekenhuis bij een kankerpatiënt tot een attractie bij Walibi. De rest van de ochtend werd gevuld met doeactiviteiten, die werden begeleid door de eigen vmbo-leerlingen. Eddy Meijer: “De kinderen moesten een zonnecollector aan een ventilator vastmaken. En die ging door het zonlicht dan vanzelf draaien. Dat vonden ze echt prachtig!”

 

Enthousiast
Aan het einde van dag kregen de kinderen een gereedschapskistje mee, met waardebonnen daarin. Die konden ze de volgende dag inwisselen voor een stuk gereedschap of een ander presentje bij de bedrijven waar ze langsgingen. Op die manier hielden de leerlingen ook iets tastbaars over aan het project. Het project viel geweldig in de smaak en het enthousiasme was groot. Zo groot zelfs, dat enkele deelnemers de techniek zeker zien als een goede optie voor de toekomst.

Edwin Hoogstra van Autoschade Hoogstra: Wij hebben specialistisch werk en dus is het lastig om goed personeel te vinden. Met de Technetkring willen we bijdragen aan extra instroom voor de technische opleidingen.

Al met al twee zeer geslaagde dagen, op deze manier hebben de kinderen (en hun ouders, broertjes en zusjes die erbij waren) toch op een hele toegankelijke manier kennisgemaakt met techniek.
In Noordoost Friesland is een groeiende vraag naar mensen met een technische opleiding. Een reden om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Door de Technetkring Dongeradeel-Dantumadiel, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven, is daarom het techniekevenement Technics4U opgezet.

 

TOP